Atelier eSTé Arnhem
Sieraden voor een speciaal moment

Extra Informatie

Nieuwe atelier-gallery

Lieve mensen, 

het heeft enige voeten in aarde gehad, maar de finishlijn is in zicht. En ondanks dat niet alle werkzaamheden afgerond zijn wil ik jullie toch van harte welkom heten in mijn nieuwe winkel midden in het creatieve Modekwartier van Arnhem, aan de Klarendalseweg 370 (naast wijnhandel Pangkarra en schuin tegenover Sugar Hill)

 In de wijk is het gratis parkeren.


11 mei is de officiële opening van Atelier eSTé! 

U bent van harte welkom om tussen 13-15u kennis te komen maken met ons en ons werk! Laten we samen toosten op een kleurrijke en creatieve toekomst en samenwerking!

Drie van de vier exposanten/collega-goudsmeden zullen bij de opening ook aanwezig zijn om hun werk aan u te laten zien. Zij vertellen U ook graag wat hun persoonlijke verhalen en inspiraties er achter deze sieraden schuil gaan. Laat U verrassen door al met moois aan de zeer diverse collecties die zij maken. De een werkt het liefst met de mooiste kleurstenen, uiterst zorgvuldig en geduldig samengesteld om zo de gewenste  kleurschakeringen te realiseren -een zeer tijdrovend proces-. De ander goochelt met de moeilijkste technieken, waarbij tijd nog moeite gespaard worden om het perfecte sieraad te creëren. 

De exposanten-goudsmeden zijn:

-Noë Roostee

Noë heb ik leren kennen in de periode dat ik in de Transformatie zat: een verzamelgebouw met een bonte verzameling aan kunststenaars van varia disciplines . En de band met Noë, met een zeer innemend karakter en haar aanstekelijke enthousiasme, is alleen maar gegroeid!  Noë is een kameleon: komende uit de modewereld kan zij als geen ander de nieuwe trents aanvoelen en dat is zichtbaar een sterk element in haar sieraadontwerpen. Daarnaast heeft ze een bijzonder verfijnde ‘neus’ voor kleurstenen! Laat u verassen door haar fijne doch stoere sieradenlijn!

Noë: ‘Edelsmeden is een vak dat geduld, bezieling en grondigheid vereist. Er gingen bij mij jaren van voorbereiding, studie en praktijkoefening aan vooraf. Maar sieraden maken vraagt meer dan alleen vakmanschap. Een oog voor vormen en gevoel voor design zijn ook belangrijk. Mijn stijl kenmerkt zich door verfijning en elegantie, stoerheid en finesse, afgewerkt tot in het kleinste detail. Ik probeer iedere keer kleine kunstwerkjes te maken die generaties lang meegaan en waarbij tijdens de vervaardiging niets verloren gaat. Er wordt niets verspild. Ze zijn dus in meerdere opzichten duurzaam.

Ik kom uit een creatief gezin. In mijn kinderjaren tekende ik schriften vol schoenontwerpen en de opleiding aan de Kunst Academie sloot daar op aan. Later deed ik materiaalstudies in delen van Azië en onderzocht kledingtradities bij lokale gemeenschappen.
Al doende heb ik mijn eigen stijl en stem in de vervaardiging van sieraden gevonden, mijn eigen ‘handschrift’ in ontwerp, kleur, expressie en detail. Ongetwijfeld heeft mijn passie en liefde voor kleur zich al mede gevormd in de kleurrijke omgeving van Afrika waar ik geboren ben. Goud en edelstenen die uit de diepste donkerte van de aarde komen hebben mij altijd gefascineerd.’


-Goudlokje Design

Het verhaal van Goudsmid Kristel van Elderen raakte mij zeer! Een inspirerend verhaal: haar overwinning op een zware ziekte en haar herwonnen kracht - haar bijna tomeloze creativiteit- lijken haar sieraden iets extra’s mee te geven. Vol passie en drang naar perfectie combineert ze vaak de lastige goudsmeedtechnieken met de mooiste edelstenen. 

‘ Al mijn sieraden hebben een verhaal, een betekenis, worden van begin (het ontwerp) tot eind (het volledig afgewerkte en gepolijste sieraad) volledig met de hand en met liefde en passie gemaakt. Ik hecht zeer veel waarde aan natuurlijke materialen (goud, zilver, natuurlijke edelstenen en echte parels) en oude technieken: mijn passie!’

Kristel heeft echt uitgepakt door wel liefst vier van haar collectie-onderdelen te exposeren bij Atelier eSTé Arnhem:

-Mokume Gane collectie

-Hartjes collectie

-De Parelcollectie

-Collectie Goudlokje 

Laat u meevoeren door haar bijzondere sieradencollecties en haar tomeloze creativiteit.


-Op Goud Geluk

Wat mij meteen raakte toen ik kennismaakte met het werk van de in Lelystad gevestigde goudsmid en edelsteenkundige Astrid van Ruiten-De Vries is haar sublieme gevoel om de prachtigste edelstenen te combineren met een krachtige doch verfijnde beeldtaal.

Astrid: ‘Tijdens mijn opleiding maakte ik kennis met verschillende edelstenen. Ik was gelijk gefacineerd door de enorme verscheidenheid . Al die kleuren en soorten! De opleiding edelsteenkunde aan de FEEG (Federation  for European Education in Gemology) was dan ook een logische volgende stap. Na jaren van studie ben ik nu alweer meer dan 10 jaar gediplomeerd Goudsmid en European Gemologist.
Elke dag weer bewonder ik al het moois wat de aarde te bieden heeft. Wanneer ik edelstenen gebruik in mijn ontwerp, dan laat ik de steen centraal staan. Want zoveel schoonheid verdient de hoofdrol. Maar ook de strakke vormen die je ziet in de moderne architectuur vind ik heel inspirerend.
Al die jaren van studie hebben een stevige basis gelegd bij de uitoefening van mijn vak en het verder uitbouwen van Op Goud Geluk.
Al tijdens het afronden van mijn studie ben ik begonnen met het opzetten van mijn eigen bedrijf in Lelystad. Als goudsmid wil ik mensen blij maken. Dit wil ik graag doen met mijn eigen ontwerpen, ik laat mij graag inspireren door de natuur, door edelstenen…’


-Bia Goudsmid

 Sirwan heeft destijds met zijn ouders het regime in Irak ontvlucht en is opgevangen in Nederland als asielzoeker. Inmiddels heeft Sirwan de Nederlandse nationaliteit en heeft hij ondertussen zijn passie hervonden in het goudsmeden, waarbij hij momenteel zeer geïnspireerd is door de moderne strakkere vormgeving (Vakschool Schoonhoven) en de eeuwenoude Oosterse (Perzische) motieven. Ook is hij een liefhebber van mooie en bijzondere stenen. Hoewel nog relatief nieuw in het Vak laat hij toch graag wat van zijn werk aan u zien.

 ‘BIA is de naam die mijn nichtje mij gegeven heeft. Ondanks dat ik bleef herhalen dat ik Sirwan heet, bleef ze mij Bia noemen. Daarom draag ik met trots de naam van mijn bedrijf op aan haar. Zij is het mooiste sieraad in mijn leven!’ 

Atelier eSTé 

In mijn atelier gaat veel aandacht uit naar Duurzaamheid, wat ik zie als de noodzakelijke verbinding tussen het heden en het verleden.

 -Zonder een verleden is er geen nu. En zonder het heden is er geen toekomst…-

Zo is ook bijna alles in de nieuwe winkel/atelier is van hergebruikt materiaal:  een toonbank uit een oude juwelierszaak, een oude leer- en textielwerktafel van de vorige eigenaar, displaymateriaal van oud-collega’s en als klap op de vuurpijl de gereedschappen en machines van mijn ouddocent aan de Vakschool Schoonhoven!

Zo werkte ik op aansporing van mijn Belgische stagedocent een concept 'Duurzaam Mooi!' uit waarin (gerecycled) papier centraal staat: zo veel mogelijk goed materiaal hergebruiken om een verrassend mooi nieuw sieraad te maken!

 Ik vind hergebruik van o.a. oud-goud en zilver of diamanten, enz. iets extra's geven aan het nieuwe sieraad: het is net of er dan extra emotie en historisch besef meegaat! En daarom ook is het extra-bijzonder om oude of geërfde sieraden te hergebruiken voor bijvoorbeeld trouwringen of herinneringsieraden!’


Typische Japanse toepassingen en technieken zoals het Mitsuru Hikime wastechniek of de papiervouwkunst Origami vormen een grote inspiratiebron voor enkele van de nieuwe collecties.


Daarnaast heb ik enkele collega-goudsmeden en sieraadontwerpers gevraagd om hun bijzondere collecties te tonen in zijn atelier. Mooi én boeiend te zien hoe elke ambachtsvrouw of -man op geheel eigen wijze invulling geeft aan óns gedeelde vak edelsmeden!

Ik zou zeggen: wees van harte welkom en geniet onder het genot van een kopje thee of koffie van onze verassende en ambachtelijk -vervaardigde juweeltjes, elk met een eigen verhaal!Cursus Goudsmeden
Voor beginners en gevorderden
Goudsmeden is het eeuwenoude ambacht van het vervaardigen van sieraden. De mooiste sieraden komen voort uit een combinatie van technieken en creativiteit. Onder leiding van gediplomeerd goudsmid Steph kunt u werken aan uw eigen sieraadontwerpen die uitgevoerd kunnen worden in (edel)metaal naar keuze. Vaak begin je door een proeve te maken in messing en alpaca, maar al snel zal je jouw ideeën uit gaan voeren in het zilver, goud of platina. De groep zal uit maximaal 5 cursisten bestaan, dit geeft Steph de mogelijkheid om iedere cursist individueel en aandachtig te kunnen begeleiden.

U kunt op elk moment starten. U kunt zich alleen of met anderen opgeven via onze mail met uw contactgegevens. Ik neem dan contact met u op om de wensen te bespreken en een traject samen uit te stippelen.

 

Ook kan je, na overleg met Steph de goudsmid, samen met je vriend of vriendin elkaars (trouw)ringen gaan maken; wel binnen de grenzen van het haalbare.

Start je voor het eerst dan is het wellicht wenselijk een basispakket aan gereedschap aan te schaffen. Dat is bij ons verkrijgbaar. Het omvat de basis benodigdheden zoals een zaag, vijlen, hamer, en dergelijke. De verkoopprijs wordt bepaald door onze inkoopprijs plus 21% BTW. Alle gewenste extra benodigdheden voor jouw sieraadidee kunnen tegen groothandels-inkoopprijzen voor de cursist ingekocht worden. De cursist is echter daaroverheen BTW verschuldigd.
Wilt u eerst kennismaken en een kijkje in het atelier komen nemen dan kan dat natuurlijk. Het atelier is op afspraak te bezoeken.

 


 

Lezing over het Goudsmeden (Goud, Edelstenen en Maatschappij)
Voor groepen geïnteresseerden

 


Goud, edelstenen en parels hebben sinds mensenheugenis grote aantrekkingskracht uitgeoefend op allerlei vlak. Oorlogen werden erdoor én ervoor gevoerd. Volkeren uitgemoord, continenten geplunderd…
De mooiste en kostbaarste kunstwerken werden er van deze zeldzame en begeerlijke materialen gemaakt, soms met technieken die eeuwenlang ’verborgen’ zijn gebleven.
Waarom is goud door de eeuwen heen zo geliefd en begeerd geweest? 

Waarom is men eigenlijk sieraden gaan maken en gaan dragen?

Waarom investeert men in goud en edelstenen? 

Wat bepaalt de waarde ervan? 

Hoe wordt het ontgonnen, toen en nu?

 Wat is fair-mind goud?

Antwoord op deze vragen en meer komt u te weten en krijgt u te horen tijdens de lezing.
Ook kunt u een sieraad of erfstuk meenemen en dan kan Steph de goudsmid naar de staat ervan kijken en adviseren of er onderdelen wellicht gerepareerd moeten worden, enzovoort.
Voor informatie kunt u een berichtje sturen met vermelding van lezing, het aantal toehoorders en eventueel iets over de groep.
DANKWOORD   

 Mijn grote dankbaarheid wil ik uitspreken naar iedereen die mij met raad en daad hebben bijgestaan tijdens deze mooie reis tot aan dit moment toe! Ten eerste natuurlijk mijn partner voor alle geduld, steun, aanmoediging en liefde. Zonder jouw liefde en steun zou mijn ‘schip’ nooit zo’n mooie koers hebben kunnen varen. Je bent mijn rots in de branding! 🙏 💖 Mijn geweldige docenten, ieder een kei in zijn vakgebied: w.o. Christiaan-Jan Martijnse, Nico Delaide, Laurens van Rens, Don Staakman, Jan Matthesius, Harry Brookhuis. Ben elke dag zó verschrikkelijk dankbaar dat jullie mij (en natuurlijk ook al die andere mede-studenten) zo geduldig de beginselen van het vak hebben geleerd. 🙏💝💐 En daarnaast ook de juweliers en goudsmeden die mij de kneepjes (en zweepslagen soms) van het vak in de praktijk hebben geleerd: met name Hans Aalbers en Raymond Herman 🙏💝 Mijn ongelofelijk getalenteerde muziekvriend en top-fotograaf Istvan Szabo voor de mooie plaatjes van mijn stukken: jouw foto’s zijn de ‘juwelen’ op mijn website!🤩💝 Ook mijn mede-studenten bedankt: door jullie was het een waanzinnige tijd op school. Het maakte niet uit in welke klas je zat: twas één ‘grote club vak-idioten. De tijd is voorbij gevlogen! 💝 En nu steeds vaker ook mijn collega’s goudsmeden waarmee we eindeloos over het vak kunnen uitweiden en elkaar kunnen stimuleren en uitdagen. 💝🍻 En tenslotte mijn familie, vrienden, kennissen, maar ook mijn leuke en lieve klanten: dank jullie allemaal voor al jullie adviezen, steun én opdrachten waar ik veel aan heb gehad tot het maken van deze stap🙏🍻💝